Походження
Рислінг (нім. Riesling) – сорт білого винограду. Рислінг
– є досить ароматним сортом винограду.
Використовується цей сорт для виготовлення широкого спектру вин - сухі, десертні і навіть ігристі вина.
Батьківщиною Рислінгу є Німеччина. Вперше цей
сорт винограду згадується в ХV столітті в долинах Рейну (Rüsselheim 1435,
Bingen 1463) и Мозеля (1464/1465). В 1435 році
управляючий графа Катценельнбогена заклав біля південної стіни замку Руссельсхаймб новий виноградник. Садженці для цього він придбав за 22 шиллінги.
управляючий графа Катценельнбогена заклав біля південної стіни замку Руссельсхаймб новий виноградник. Садженці для цього він придбав за 22 шиллінги.
Агротехніка
Рислінг – виноград характеристики
якого, найкраще розкриваютья у прохолодних кліматичних умовах. Він достигає пізно,
і при цьому не втрачає освіжаючої кислотності. Сприятливо на Рислінг впливає
холодна зима. Під час зими лоза повністю «засинає» і набирає сили для періоду
вегетації. Даний сорт винограду не є вибагливим до грунту, але від складу
грунту і залежить аромат і смак самиг ягід, ну і в кінцевому результаті букет
смаків і ароматів виготовленого з Рислінгу вина. Шкірка ягід досить товста. Цей
сорт легко уражається грибком, який отримав назву Botrytis cinerea (благородна гниль). За
сприятливих погодних умов уражені цим грибком ягоди дозволяють виготовляти
солодкі й ароматні вина. Грибок, утворює пори у шкірці ягоди винограду, що
призводить до випаровування частини води у ягодах, тим самим збільшуючи питому
вагу цукрів та ароматичних речовин у плодах та згодом у винному суслі. Для того
щоб даний процес відбувся правильно погода повинна бути не надто вологою,
оскільки тоді ягоди винограду вражає сіра гниль і тоді такий виноград не
придатний для приготування винного сусла.
Стилі вина
Винороби виготовляють
з Рислінгу вина широкого спектру стилів – від сухих вин з високою кислотністю
та низьким вмістом алкоголю до важких тягучих лікерних вин з яскравими
ароматами і довгим післясмаком. Колір від солом`яного до темно-бурштинового. В
Україні і Молдові Рислінг також є традиційним компонентом ігристих вин.
Завдяки високій
кислотності та насиченим фруктовим ароматам, Рислінг має великий потенціал для
витримки. Вина з Рислінгу рідко витримують у нових дубових діжках, бо аромати
дубу погано впливають на букет вина. Навпаки, винороби використовують дуже
старі (іноді віком понад 100 років) діжки, на внутрішній поверхні яких
накопичено значний мінеральний осад, який виключає контакт вина з деревиною.
Якісні рислінги після витримки набувають тонкого складного букету.
0 коментарі:
Дописати коментар