Глінтвейн (нім. Glühwein — гаряче вино) — гарячий напій, переважно виготовлений з червоного сухого вина з цукром чи медом та спеціями. Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у країнах Європи, особливо у Різдвяний час, для зігрівання. Отож підійшов час зимових канікул, Новорічних свят та Різдва – саме час поексперементувати з нашим недавновиготовленим молодим вном
Глінтвейн традиційно готується з червоного вина, яке нагрівається майже до кипіння, але кип’ятити його не слід. Потім до гарячого вина додаються спеції (кориця, гвоздика, чорний перець, імбир, лавровий лист, кардамон, а також можна додавати різні фрукти: яблука, апельсини тощо) та цукор чи мед. У скандинавських країнах також додають мигдаль та родзинки, цей варіант напою називають Ґлюґ (шведською Glögg — на відміну від німецького Glühwein, куди ці компоненти не входять).
Сталий рецепт глінтвейну відсутній і загалом скільки прихильників цього напою, стільки й рецептів. Для глінтвейну ідеально підходять червоні сухі або ж напівсухі неміцні вина. У деяких рецептах до вина додають коньяк чи ром.
Глінтвейн — гарний напій для хворих у період відновлення після хвороби.
Часто назва не перекладається з німецької, особливо мовою емігрантів і вживається термін Ґлювайн.
- 750 мл червоного сухого вина
- 1 апельсин
- 5 бутончиків гвоздики
- 1/4 ч.л. мускатного горіха
- 1 паличка кориці (або 0.5 ч.л. меленої кориці)
- 1 ч.л. меленого імбиру
- 2-3 ст.л. цукру, а краще меду(все ж таки натурпродукт).
І це не остаточний рецепт, можна також використовувати аніс, душистий перец, кардамон. Також можна додати яблуко, ізюм, горіх.
Тепер потрібно всі спеції, які використовуємо при виготовленні Глінтвейну, змішати, потім додати 100мл. води і довести до кипіння. Зняти з вогню і відстояти 10 хвилин і процідити.
Далі наливаємо вино в каструлю, додаємо відвар зі спецій, цукор або мед, а також порізані фрукти (в даному рецепті апельсин), доводимо до кипіння, але ні в якому разі не кип'ятимо.
Все! Наш глювайн готовий. Вживати гарячим
Смачного!!!
2 коментарі:
Круто!!! Вже хочеться спробувати цього вина!)
Цікава тема. Треба спробувати приготувати.
Дописати коментар