пʼятницю, 15 жовтня 2010 р.

Історія вина

       Грецька легенда присвоює факт відкриття виноградної лози пастухові на ім'я Естафілос, який, відправившись на пошуки зниклої вівці, знайшов її коли вона поїдала виноградне листя. Пастух зібрав з лози кілька досі невідомих плодів, відніс їх своєму господареві Ойносу, який вичавив з цих плодів сік. Сік з часом ставав все пахучіше і таким чином вийшло вино.
       Римська міфологія вважає, що перша в світі лоза була посаджена Сатурном.
       У Персії існує своя легенда про походження вина і винограду: кажуть, що одного разу, коли цар Джамшид відпочивав під тінню свого намету і спостерігав за процесом навчання своїх лучників, то його відвернула одна сцена, що відбувалася неподалік. Великий птах задихався в пащі величезної змії. Цар наказав своїм стрільцям негайно вбити змію. Одним влучним пострілом змія була вражена в голову. Звільнений птах вирвався з пащі мертвої змії і підлетів до ніг володаря Персії і впустив перед ним з дзьоба декілька зерняток, які незабаром проросли. З зерняток виросла лоза, що дала безліч плодів. Цар Джамшид дуже любив сік цих плодів, але одного разу йому принесли трохи прокисший сік, цар розсердився і наказав його сховати. Минуло кілька місяців ... Одна прекрасна рабиня, улюблениця царя, почала страждати нестерпними головними болями і забажала померти. Знайшлвши заховану пляшку з соком, рабиня випила все до дна. Вона впала без тями і після довгих безсонних ночей проспала декілька днів, а коли прокинулася, то стала бадьорою і здоровою. Звістка про чудесне зцілення дійшла до вух царя, і він проголосив скислий сік дивних плодів "царськими ліками".
      Історія походження вина сягає в глибину століть. У 1968 році американська археологічна експедиція в Ірані, неподалік від кордону з Туреччиною та Іраком, знайшла посудину виготовлену за 5400-5000 років до нашої ери. На дні його вчені виявили затверділі залишки вина - найдавнішого в світі? Вино було вироблено в часи, коли сільське господарство та постійні поселення людини тільки почали зароджуватися. Таким чином, розвиток цивілізації і виноробства відбувалося одночасно. Найдавніші цивілізації знали вино, воно вперше з'явилося, по всій вірогідності, в районах Межиріччя, Кавказу і Малої Азії.
         Справжніми майстрами виноробства були стародавні єгиптяни. Це підтверджується численними малюнками, що знаходяться в гробницях. На них зображені сцени догляду за виноградною лозою, збору врожаю, виробництва вина. 
         Проте вживання вина, як згодом і в інших державах, було привілеєм лише представників вищого суспільства та жерців. Решта населення задовольнялося пивом. Численні згадки про вино містяться в одній з найстаріших у світовій літературі поем -  про Гільгамеша, створеної близько 1800 року до нашої ери. У ній, наприклад, говориться про те, як людині, що харчувалася тільки рослинною їжею і не пила нічого, крім води, було запропоновано скуштувати вина. Людина, за словами автора поеми, відчула після цього блаженство, а її серце «наповнилося радістю».
Що стосується Біблії, то численні згадки в ній вина і виноградників свідчать вже про більш високий ступінь розвитку сільського господарства. Біблія згадує вино, як встановили допитливі дослідники, принаймні 521 раз.
Вино, яке вважалося в давнину даром богів, перетворилося пізніше на символ життєвої сили. Воно традиційно має особливе значення в релігійних церемоніях як символ крові і знак божественного впливу. Вино супроводжує всі значущі події людського існування, і радісні, і сумні. 
Блогун - монетизируем блоги

2 коментарі:

Unknown сказав...
Автор видалив цей коментар.
San сказав...

Дякую за розповідь.

Дописати коментар